neděle 13. listopadu 2016

Struktury


Tyto snímky nevznikly pomocí mikroskopu ale mnohem jednodušší cestou Zvětšování bez negativu, v následujím článku se vám zkusím přiblížit jak na to. 

O této technice jsem se dočetla v knížce Zvláštní fotografické postupy od Jaroslava Šimka z r. 1980. Je to knížka obsahující návody na efekty, které nám dneska digitální technika většinou dovoluje provádět mnohem jednodušeji a levněji bez míchání vývojek podle speciálních receptur.Najdete se v ní ale i několik postupů, které digitálně dost dobře provést nejdou a mezi ně patří právě i zvětšování bez objektivu. 
Takže co budeme potřebovat:
- zvětšovák - ačkoliv to možná zní jako žlotiá položka, když se zeptáte ve svém okolí, možná se podivíte, kolik lidí schovává nějaký na půdě z pocitu nostalgie a bude mít radost, když ho někdo použije. A jestli se nikdo takový nenajde, koukněte se po bazarech nebo serverech nabízejících věci za odvoz.  
- červenou žárovku, kterou našroubujeme třeba do stolní lampičky
- fotopapír, ten si naopak pořiďte raději nový, ty co najdete na půdě vedle zaprášeného zvětšováku budou mít určitě po záruční lhůtě a výsledek by vás zbytečně demotivoval. Zkuste třeba fomaspeed nebo některý kontrastní papír. A vyhněte se papírům označeným jako multigrade nebo variant u kterých byste museli hlídat konrast.
 - bílý papír, stejné velikosti jako jsou fotopapíry, které jste si zakoupili. 
 - vývojku a ustalovač pro vyvolání papírů (pozitivního materiálu)
 - teploměr, abyste dosáhli správné teploty chemikálií
 - tři misky - jednu na vývojku, druhou a vodu a třetí na ustalovač. Ideální jsou mělké a široké misky na fotografie, ale vystačíte si i s jinou širokou plastovou dózou. 
- temnou místnost jako je třeba koupelna, na hodinu se v ní zamkněte, aby vás někdo nemile nepřekvapil náhodným rozsvícením. Koupelnaje ideální, protože v ní je voda a často nemívá okno. Jestliže okno má, hodťe přes něj deku nebo počkejte na noc ;). 

Tohle jsou věci, bez kterých se neobejdete, ale pochopitelně existuje i spousta dalších vychytávek, které vám mohou usnadnit práci. Například spínací hodiny na kterých si nastavíte čas osvitu, abyste nemuseli počítat.  Plastové pinzety pomocí kterých budete papír přenášet z nádoby do nádoby. Maskovací rámeček s pravítky, do kterého umístíte papír. Nebo kancelářské lepící papírky na které si napíšete formou taháku třeba jak dlouho máte nechat papír ve vývojce.

A konečně budeme potřebovat i  objekt, který chceme zvětšovat. Co by to mělo být? Tenké drobné ploché předměty se zajímavou strukturou. Ideální je aby byly alespoň lehce průsvitné, když je podržíte proti sluníčku. Jsou to třeba kousky rostlin, textilií nebo drobný hmyz. Já jsem zkoušela prachové pírko, hadí kůži, list s odkrytou žilnatinou a postupně i další spoustu věcí.

Možná se teď bojíte, že samotný postup bude složitý, není to tak. Nejtěžší část je všechno si sehnat a připravit. Takže jestli už máte všechno co budete potřebovat pohromadě, rozmíchejte si vývojku a ustalovač podle návodu a nalijte je do misek. Do třetí nalijte čistou vodu na oplachování (oplachování můžete zvládnout i v umyvadle nebo vaně). 

Přečtěte si i návod k použití fotopapírů, vývojky i ustalovače. 

Teprve teď je čas zhasnout světlo, rozsvítit červenou žárovku a přistoupit k nejzábavnější části. 
Do rámečku zvětšováku kam se obvykle zakládá film vložte předmět, který chcete zvětšovat.  Některé zvětšováky mají rámečky bez sklíček, v tom případě použijte jakékoliv dvě sklíčka, která se vejdou do škvíry kam patří rámeček. 

Rozsviťte lampu zvětšováku a pomocí obyčejného bílého papíru a závitů na zvětšováku najděte výřez, který bude odpovídat tomu, jak  chcete aby vypadala výsledná fotografie. Na každém zvětšováku najdete dva šrouby, pomocí kterých můžete obraz zvětšovat či zmenšovat a taky doostřovat.Ve chvíli, kdy jste spokojení s výsledkem, zhasněte lampu zvětšováku a vyndejte z balení papírů jeden kus. V krabičce vždycky najdete neprůhledný černý plastový obal, ze kterého nikdy nevyndávejte víc než jeden papír. V případě, že by se stala nehoda a třeba byste omylem rozsvítili, nepřijdete tak nikdy o víc než právě ten jeden papír. 

Fotopapír položte na bílý papír, který jste předtím používali ke zkoušení. A když je všechno na svém místě opět rozsviťte lampu zvětšováku. Odpočítejte pro začátek například 10s. lampu zhasněte a přeneste papír do vývojky. Jak dlouho tam máte papír nechat jste se dozvěděli v návodu, papír opláchněte a přeneste do ustalovače a ustálíme podle návodu. A potom ho ještě jednou pořádně umyjte vodou.

Jestli nejste s výsledkem úplně spokojení, pohrajte si dál se zvětšovákem a dobou osvitu, delší čas zn. temnější černé plochy.


A to je všechno, možná zní jako dlouhá a nevděčná práce, ale slibuju, že je to zábava. Výsledek bude navíc skoro vždycky vypadat dobře a budete z něj mít radost, takže vás možná práce v temné komoře začne bavit a vyzkoušíte třeba i něco dalšího. ;)




Žádné komentáře:

Okomentovat